Dream Girl ✰

Hello Dear and Babies! You are stucking on my blog! I know that okay.
The place where I keep my dreams
I hope you enjoy the journey through my life and adventures and do not leave without comment! Enjoy it :)
Follow + Dashboard

: See you soon...!

April (4)월 2013 년

D L M M J V S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

>>Tumblr


The Past...


Tell me you Dreams

Please be friendly
and Respect me

Paste here your C-Box

Thanks To!

Skin by; Kiimy Ys
Icons by SC
Pictures: WeIt & Tumblr
Sozai: 7thdisorder
Editor: You! ~


//kek coklat kukus :)
posted at: Friday, April 24, 2015 | 11:26 PM | 0 Love! | Give me some love?


 
 
cuti semester dah pun start 16/4 yang lalu. all of students back to their hometown and certain students still stayed at UiTM because have events, programs so on. emm me ? ofcourse I balik dulu . habis exam je terus chaw balik Perak :) tak sanggup nak tunggu lama-ii dah kat UiTM nie. hehehehe (sorry roommates)  btw balik pun bukan parents yg ambil but naik bas. (hewww) sakit belakang tak usah cakaplah. dari sana pukul 4 pm and sampai ke destinasi pukul 8pm . taraaahhhh ! lamakan ? hek elehhh poyo ahh ( kl lagi jauhh nak sampai) bhaha. ehh ! tapi bukan nak cerita pasal aku balik ke tayar bas pancit ke singgah R&R ke ape keeee . bukan itu wehh. aku nak shared sedikit aktiviti dirumah sepanjang aku cuti nie . okay 1st cuti aku dah mind set nak buat kek coklat kukus. weheeeee ma fav forever ever baby ! ape saja yg berkaitan "coklat" yahh that's me ! me ! aku buat kek tu malam (8pm) dengan mama. actually saja je ajak mama nak buat kek. tak sangka mama pun mmg nak buat kek coklat jugak. so dah dua-ii nak buat , kita buat sekali juga. rancang malam tu , malam tu jugak nak buat . sampai ayah kata " lah esokkan boleh nak buat". asal mlm nie jugak nak buat ? me : "nant buat ayah org first makan dulu kek tuhh" hahaha . okay , nie resepi if nak lahh . saja nak shared kat viewers :)
 
kek coklat kukus
 

 
Bahan-bahan A

* 1 cawan gula pasir - 3/4 cwn pun dah cukup
* 1 cawan serbuk koko
* 1 cawan susu cair - susu segar pun boleh
* 1 cawan susu pekat
* 1 cawan minyak masak
* 1 sudu kecil serbuk nescafe
** Semua bahan A digaul sebati dan dimasak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan-bahan B
 
* 3/4 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil (sudu kfc) soda Bikarbonat
* 1 sudu kecil (sudu kfc) Baking Powder

Bahan-bahan C
 
* 4 biji Telur - diblender or pukul hingga kembang

CARA-CARA
 
1. Satukan Bahan B dan Bahan C ke dalam Bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk sahaja.
2. Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yg digris & lapik dgn kertas minyak.
3. Kukus 1 jam or hingga masak.
JANGAN BUKA PENGUKUS SEMASA PROSES KUKUS 45 YG PERTAMA ... takot kek mendap.
4. kalau nak lagi sedap or sesiapa yang sukakan coklat sangat-2 bolehlah lebihkan serbuk milo dan serbuk coklat.yang bahagian toping if nak juga rasa umphhh ! coklat tu , boleh extrakan juga serbuk milo dan coklat sekali. nak lebihkan nescafe pun boleh juga. depends kepada pembuat lahh :)saya dah cuba . mmg sedap !
 
tadaaaa ! ini dah siap :) nak lawa letakkan hiasan coklat cip or anything yang menarik :) nak lagi fresh or sedap dimakan letak dalam peti sejuk . selamat mencuba :)


0 Comments:

Post a Comment

Back to the Blog?