Dream Girl ✰

Hello Dear and Babies! You are stucking on my blog! I know that okay.
The place where I keep my dreams
I hope you enjoy the journey through my life and adventures and do not leave without comment! Enjoy it :)
Follow + Dashboard

: See you soon...!

April (4)월 2013 년

D L M M J V S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

>>Tumblr


The Past...


Tell me you Dreams

Please be friendly
and Respect me

Paste here your C-Box

Thanks To!

Skin by; Kiimy Ys
Icons by SC
Pictures: WeIt & Tumblr
Sozai: 7thdisorder
Editor: You! ~


//Home Made "KEK BATIK"
posted at: Friday, April 24, 2015 | 11:59 PM | 0 Love! | Give me some love?


haritu kek coklat kukus now kek batik pula . weeee kelasss sungguh kau fifi :) kerja kau asyik nak buat kek je . makan makan makan makan . hahahaha . well uolss bukan selalu pun kan nak pergi dapur. term break nie lahh baru dapat pergi dapur tolong mama masak. kat sana nak masak gimana kalau dapur pun takde . ada bilik , meja study , katil , almari . tuhh jelah . no kitchen ! no kitchen ! emm ada jugak niat nak buka bakery one day nanti . inshaallah kalau ada rezeki . lagipun ada peluang maybe sebab kena dgn course yang aku ambil dekat U , hehehe . okay now I would like to shared the ingredients kek batik :)
bahan yang diperlukan biskut marie, coklat cip, serbuk koko & milo, susu cair & susu pekat , mentega, gula dan telur.
 
INGREDIENTS/ BAHAN-BAHAN
 
 
  • 130 g biskut Marie (mana-mana jenama), dipecah-pecah
  • 30 g serbuk milo
  • 30 g serbuk koko
  • 50 g mentega atau marjerin tanpa garam
  • 100 g susu pekat
  • 50 g gula castor
  • 100 g coklat cip
  • 2 biji telur
  •  
    INSTRUCTION/ CARA-CARA
     
    mula-mula cairkan serbuk koko,milo, mentega, susu pekat dan gula dalam periuk atas api rendah sederhana. Legi elok jika anda gunakan periuk berdasar berat supaya ia tidak mudah hangus.
    kacau campuran coklat dan bahan lain sehingga sebati dan cair di atas suhu api yang rendah. Matikan api apabila bahan tadi mencair.
     
    Masukkan telur dan kacau sehingga naik dan sebati dengan campuran coklat milo tadi menggunakan pemukul dawai
     
     
     
    Buka kembali api kepada rendah sederhana dan terus kacau campuran dengan pemukul dawai sehingga campuran kastard coklat memekat dan seperti pes. Matikan api dengan serta-merta untuk mengelakkan daripada campuran coklat hangus.
     
    Masukkan biskut Marie dan yang telah dipotong, ke dalam campuran kastard coklat dan milo dan kacau dengan sudu besar sehingga biskut diselaputi dengan rata dan sebati.
     
    Setelah selesai kacau bahan tadi dengan biskut marie , boleh letakkan campuran tadi ke dalam bekas atau loyang yang besar. Akhir sekali, masukkan kek batik itu ke dalam peti sejuk sehingga sejuk/semalaman dan boleh hidangkan kepada family anda :)
     
    TIPS
    anda boleh potong slide kek batik itu sewaktu dihidangkan bersama tea panas :)
     
    SELAMAT MENCUBA
    
     
    

    0 Comments:

    Post a Comment

    Back to the Blog?